Akva park čeka – katastar

Bez autora
Oct 18 2011

Najavljivana za maj, pa zatim za jul, izgradnja akva-parka sa svim ostalim sadržajima, na 15 hektara veoma atraktivne lokacije „Lozni kalem“, na ulazu u Nišku Banju, ako ponovo ne dođe do odlaganja, trebalo bi da počne do kraja decembra. Osnovni razlog zbog kojeg je nastao zastoj u realizaciji posla u koji srpsko-italijanska „Italinis“ grupa treba da investira stotinak miliona evra, leži u upisu u republičke katastarske knjige i pribavljanju dozvola za gradnju. Zna se da katastar nije lokalna, već republička institucija, a ova kompanija je, još 27. maja, dobila rešenje o uknjiženju, što je osnov za sve druge postupke i dozvole. Odmah su, međutim, uočili grešku, jer je u tom dokumentu pisalo da su korisnici, a ne vlasnici građevinskog zemljišta, pa su u ispravljanju činjenica nepovratno izgubili još mesec dana. Suvlasnik zemljišta i predsednik „Italinis“ grupe, Bojan Stanisavljević, zadovoljan je lokalna samouprava pomogla da se taj proces ubrza, te je odmah započeto i pribavljanje dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole.

Akva park čeka – katastarNajavljivana za maj, pa zatim za jul, izgradnja akva-parka sa svim ostalim sadržajima, na 15 hektara veoma atraktivne lokacije „Lozni kalem“, na ulazu u Nišku Banju, ako ponovo ne dođe do odlaganja, trebalo bi da počne do kraja decembra.

Osnovni razlog zbog kojeg je nastao zastoj u realizaciji posla u koji srpsko-italijanska „Italinis“ grupa treba da investira stotinak miliona evra, leži u upisu u republičke katastarske knjige i pribavljanju dozvola za gradnju.

- Zna se da katastar nije lokalna, već republička institucija, a naša kompanija je, još 27. maja, dobila rešenje o uknjiženju, što je osnov za sve druge postupke i dozvole. Odmah smo, međutim, uočili grešku, jer je u tom dokumentu pisalo da smo korisnici, a ne vlasnici građevinskog zemljišta, pa smo u ispravljanju činjenica nepovratno izgubili još mesec dana - kaže suvlasnik zemljišta i predsednik „Italinis“ grupe, Bojan Stanisavljević, zadovoljan što je lokalna samouprava pomogla da se taj proces ubrza, te je odmah započeto i pribavljanje dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole.

Trenutno se, saznajemo, čeka prva naredna sednica Skupštine grada Niša, na kojoj će biti izvršene izmene Plana detaljne regulacije (PDR) i izbačena jedna ulica koja se - kažu, potpuno nepotrebno - „zadesila“ u pomenutom kompleksu.

- Sledi, potom, jednomesečni javni uvid, što znači da potrebne dozvole možemo da očekujemo tek u decembru. Inače, sa naše strane ne postoji ni jedna prepreka da radovi na budućem akva-parku startuju odmah, makar temperatura bila i ispod nule - precizira Stanisavljević.

Izgradnja hotela, pri tome, započela bi naredne godine, dok dinamika realizacije svih drugih planova zavisi od ostalih partnera - italijanskih kompanija „Stefanija“, „Lokateli“ i „Trusardi“ - koji imaju svoj plan radova i investiranja. U svakom sličaju, može se očekivati da sve bude završeno za oko tri i po godine.

Podsetimo, pomenuta lokacija „Lozni kalem“ bila je ponuđena na javnoj licitaciji i „Italinis“ grupi prodata je po početnoj ceni, u ukupnom iznosu od 1,1 milion evra. Kompletna suma u gradski budžet uplaćena je još 28. februara, svi prethodni uslovi bili su ispunjeni, ali se, eto - po ko zna koji put - ispostavilo da ništa nije gotovo dok birokratija ne kaže da je tako!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik